Vodáci odemkli královnu český řek - Vltavu

Stovky vodáků dnes přijely do Vyššího Brodu a Českého Krumlova odemknout nejdelší a nejnavštěvovanější českou řeku Vltavu. Na rozdíl od loňského roku jim letos na cestu mezi mraky svítilo slunce a teplota se vyhoupla nad deset stupňů. Když klíče odemkly řeku, vyjely rafty, kanoe, kajaky a další plavidla směrem k Rožmberku, Nahořanům a do Zlaté Koruny.

Ve Vyšším Brodě zahájil novou vodáckou sezonu na řece starosta města Milan Zálešák. Když hladinu odemkl obřím dřevěným klíčem, nejvodnatější české řece a vodákům požehnal bezpečnou sezonu převor cisterciáckého kláštera Justin Berka. Na tradiční ceremoniál přijelo asi 150 lidí.

V Českém Krumlově hastrmanský pár po odemknutí řeky pasoval vybrané vodácké elévy na háčky. "Všichni museli prokázat, že znají hlavní povinnosti háčka vůči zadákovi: nosit pivo, nikdy se na nic neptat, nikdy neprotestovat, po dobu plavby mlčet a najít místo pro stan," řekl ČTK hlavní organizátor Jaroslav Lhotský. Na vodu postupně vyjelo přes stovku kanoí a kajaků a 25 raftů. Cestou se hrálo a zpívalo. První posádky lodí doplují do Zlaté Koruny kolem 14:00 a poslední jako loni až vpodvečer. Na tábořišti na ně čekají vepřové a zvěřinové hody.
 
Řada řek trpí v létě nedostatkem vody, ne tak Vltava. Vodáci tam mají stálý průtok vody díky lipenské přehradě. Na cestu většinou vyplouvají z Vyššího Brodu. Třeba plavba do Českých Budějovic jim trvá čtyři až pět dnů. Vltava je 430 kilometrů dlouhá. Z Vyššího Brodu protéká zalesněnou krajinou s mnoha historickými památkami. Dnes už prakticky všechny sjížděné úseky lemuje hustá síť hospůdek, kiosků a kempů. Více informací najdou zájemci na serveru iVltava.cz.
 
zdroj: ČTK