Sezona na Lipně nabídne cirkus i sportovní festival

Cirkus, závody dračích lodí, slavnosti dřeva i velký sportovní festival chystají na letní sezonu v nejnavštěvovanější turistické oblasti jižních Čech - Lipensku. Zahájena bude v sobotu 18. května v kempu Lipno Modřín, řekl dnes novinářům starosta Lipna nad Vltavou Zdeněk Zídek. Po Stezce korunami stromů, kterou za rok navštívilo přes čtvrt milionu lidí, letos v Lipně otevřou atrakci pro děti nazvanou Hopsárium. 

"Hopsárium, to je spousta zábavy pod jednou střechou: prolézačky, skluzavky, míčkový bazén, hřiště pro ty nejmenší děti. Navíc v případě hezkého počasí bude v provozu i venkovní část s dlouhou sjezdovkou na nafukovacích kruzích a také dráha pro šlapací auta pro děti i dospělé," uvedl provozovatel Hopsária Michal Lojka. Do zkušebního provozu bude uvedeno 1. června. 

Oficiálně začne sezona v sobotu 18. května a tradičně bude spojena s populárním závodem dračích lodí, do kterého se zatím přihlásilo 40 posádek, uvedla Jitka Fatková ze společnosti Lipensko. V programu jsou desítky akcí. Konat se bude třeba druhý ročník festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná. Hvězdou tentokrát bude soubor My!LaiKa. 
    
V červnu je na programu Den s integrovaným záchranným systémem, kdy záchranáři předvedou záchranu lidí z věže Stezky korunami stromů z vrtulníku. První výročí otevření stezky připomenou Slavnosti dřeva. Devět dnů bude Lipno nad Vltavou hostit sportovně kulturní festival Lipno Sport Fest. Připraveny jsou kurzy plavání, in-line bruslení, cyklovýlety, cvičení pro ženy nebo ranní běhání. 
    
Návštěvníci Lipna nad Vltavou mají k dispozici Active Park Lipno, kde je spousta aktivit na jednom místě - Lanový park, Bikepark, Frissbee Park, Letní lanová dráha, Aquaworld Lipno, k tomu půjčovny sportovního vybavení. V kempu přibylo i zážitkové bydlení - jurty, týpí a stany s podsadami. 
    
Mezi největší lákadla, která na Lipno přitahují návštěvníky po celý rok, patří například Jezerní cyklostezka Frymburk - Lipno nad Vltavou - Přední Výtoň, Skiareál Lipno a bruslařská dráha. Ve 107 ubytovacích zařízeních je 3960 lůžek a 750 přistýlek. Loni v nich přenocovalo téměř 400.000 turistů. V Lipně za služby utratili skoro 100 milionů korun. V obci s téměř 600 obyvateli jich v cestovním ruchu podniká 250. 
 
zdroj: ČTK