Přejmenování parku po Havlovi schváleno

Litoměřičtí zastupitelé schválili přejmenování parku Pod Hvězdárnou po Václavu Havlovi. Po ulici v Kadani je to druhé místo v Ústeckém kraji, které ponese prezidentovo jméno. Další města zatím vyčkávají, v Děčíně se proti Knihovně Václava Havla postavili místní, v Ústí nad Labem se lidí zeptají v anketě.

Dosud se parku poblíž litoměřického Gotického hradu a kulturního domu říkalo Pod Hvězdárnou podle přilehlé ulice s parkovištěm. Město zrekonstruovaný park otevřelo v červnu 2008. "Jde o krásné zákoutí, lidmi hojně využívané, navíc nacházející se v historické části města. Domníváme se proto, že je důstojným místem, které může nést jméno tak významné osobnosti našich novodobých dějin," uvedl již dříve starosta Ladislav Chlupáč.

Ještě letos chce město umístit do parku Havlovu bustu, náklady odhaduje asi na 150.000 korun. Město zatím zvažuje, jak potřebné peníze získá. "V úvahu připadá i veřejná sbírka, která se nám osvědčila při získání financí na pořízení bronzového odlitku Myslbekovy sochy Karla Hynka Máchy, odhalené na konci roku 2010 na Mostné hoře," dodal tehdy starosta.

Park má rozlohu asi 8400 metrů čtverečních, dominují mu dvě jezírka s vodními rostlinami a můstkem, vysazeno je v něm 70 druhů zeleně. Součástí je růžová zahrada nebo kamenné pítko. Veřejnosti je park i díky osvětlení přístupný nepřetržitě, na pořádek v něm dohlíží městská policie prostřednictvím kamer. Jeho výstavba stála město 19,7 milionu korun.

V Kadani na Chomutovsku schválili zastupitelé přejmenování Fučíkovy ulice po Václavu Havlovi, který zemřel loni 18. prosince, už začátkem ledna. "Ulice byla navržena k přejmenování už před několika lety a byly navrženy asi čtyři různé názvy. Žádný ale tehdy v anketě mezi občany nezískal většinu," řekl Deníku starosta Kadaně Jiří Kulhánek. Zastupitelé tak tehdy rozhodli, že nový název dostane ulice až po letos končící rekonstrukci. Dnešní Fučíkova vede kousek od Ohře k bývalému letnímu kinu a stojí v ní hlavně rodinné domky.

V Děčíně chtěli po Václavu Havlovi pojmenovat knihovnu, místní ji ale nechtějí. "Proti záměru se zvedla ve městě poměrně velká vlna nevole," řekla ČTK mluvčí Děčína Markéta Lakomá s tím, že od záměru město sice ještě úplně neustoupilo, zatím ale vyčkává. Problém by mohla působit i kolize názvu se vznikající Knihovnou Václava Havla v Praze. Ať s Havlovým jménem nebo bez něj, nová budova děčínské knihovny na nábřeží má být otevřena letos v červnu. Město přestavuje za 168 milionů korun původní budovu Atlantik. Velkou část peněz získalo město z dotace, část bude muset doplatit. Bude zde i městské informační centrum, občerstvení, veřejné toalety a prostory pro kulturní a vzdělávací akce.

Jméno Václava Havla mohlo nést i dnes Kostelní náměstí v samém centru Ústí nad Labem. Návrh ústeckého primátora Víta Mandíka (ČSSD) ale radní za ODS v prosinci nedovolili ani zařadit na program jednání rady. Náměstek primátora Jan Řeřicha (ODS) ČTK sdělil, že se to zdá být občanským demokratům populistické. Minulý týden se ústecká městská rada shodla na tom, že uspořádá mezi lidmi anketu, jestli a zda vůbec chtějí, aby nějaká budova, ulice či náměstí ve městě nesla jméno Václava Havla.

zdroj: ČTK