Jihočeské nemocnice od července navýšily mzdy nelékařskému zdravotnickému personálu

Od července byly v celém holdingu Jihočeské nemocnice, a.s., navýšeny mzdy nelékařskému zdravotnickému personálu pracujícímu bez odborného dohledu ve směnném provozu. Téměř dva tisíce zaměstnanců si přilepší o 2 000 korun hrubého. Vedení holdingu se rozhodlo vyplatit navýšení mezd v celkové výši 32 milionů korun z vlastních zdrojů.  

K tomuto kroku holding přistoupil i přesto, že v současné době reálně nedrží peníze z dotačního řízení od ministerstva zdravotnictví. Navýšení mezd se týká například všeobecných sester, porodních asistentek, ergoterapeutů, radiologických asistentů a farmaceutických asistentů ve směnném provozu. Ve všech osmi zařízeních holdingu, pod který spadají nemocnice v Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Dačicích, Jindřichově Hradci, Písku, Prachaticích, Strakonicích a Táboře.

„Přistoupili jsme k tomu s ohledem na personál, který očekával okamžité navýšení mezd. Abychom mohli slib splnit, jsou peníze díky dobrému hospodaření vypláceny z vlastních zdrojů jednotlivých nemocnic holdingu. Předpokládáme, že slíbená dotace bude ministerstvem proplacena na podzim letošního roku,“ říká mluvčí holdingu Jihočeské nemocnice Iva Nováková.

„Odbory vnímají rozhodnutí hradit v následujícím půlroce příspěvek z vlastních finančních zdrojů nemocnice jako správný krok a pozitivní signál směrem k zaměstnancům. Jsem rád, že nemocnice, i když mohla, nešla cestou vyčkávání,“ přidává předseda jihočeské krajské rady Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče České republiky Jan Šusta.