Na Borůvkobraní lidé ochutnávali koláče i biftek s borůvkami

Na borovanském Borůvkobraní mohli lidé kromě tradičních koláčů, knedlíků a džemů z borůvek ochutnat třeba i borůvkové pivo, víno, marcipán a kremrole. Mezi gastronomické novinky devátého ročníku slavnosti patřily vepřový biftek na borůvkách a těstoviny s borůvkami, které pro tuto příležitost připravili italští kuchaři. Oblíbené modré plody přitáhly o víkendu do Borovan tisíce lidí.

Letošní návštěvnost bude nejspíš rekordní. "Odhadujeme ji nad 15.000 lidí," řekla ČTK Alena Seberová z radnice. Na všechny dobroty padlo kolem tří tun borůvek. Přípravy slavnosti přitom ztěžovalo jejich pomalejší zrání. Obyčejně začíná sběr koncem školního roku. "Bohužel v letošním roce je všechno opožděné a první týden prázdnin jsme nevykoupili ani kilo," uvedla Seberová. O to více se sběrači museli činit v posledním týdnu.
 
Jen během soutěže O krále borůvkových knedlíků spořádalo 40 soutěžících jedlíků za půl hodiny dohromady 440 knedlíků politých sladkou borůvkovou omáčkou - žahourem. Miroslav Helebrant, několikanásobný vítěz minulých ročníků soutěže, se tentokrát musel o prvenství podělit s Jiřím Steinbauerem. Každý z nich spořádal bez zapití 23 kynutých koulí.
 
Ojedinělá gastronomicko-kulturní akce, na které se vše točí kolem borůvek, se koná v areálu bývalého kláštera u náměstí. V letošním roce byl program rozšířen i do parku. Novinkou slavností byla ukázková borůvková zahrada v sousedství prelatury. Na osmi záhonech zatím roste 64 sazenic osmi druhů zahradních borůvek. Před očima diváků tam o víkendu řezbář Jan Švadlenka vytvořil sochu na počest borůvčí.
 
Během slavnosti se lidé kromě mlsání dověděli více o léčivých účincích borůvek a o jejich pěstování. Modrými plody byly inspirovány výtvarné dílny i hry pro děti.
 
zdroj: ČTK